Je připraven dlouhodobý plán zahradních úprav pro ekologickou výchovu

19.12.2012 09:00

ekoškolka Dobroděj zprostředkovala nezvyklé, tzv. komunitní plánování pro zhotovení dlouhodobého plánu zahradních úprav na Kaprálově mlýně, pozvány byly odbornice ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Zahrada mlýna je rozsáhlým pozemkem s různou historií. Byl zde vodní náhon mlýna, skleníky i bazén; na sklonku války zde rozbyla tábor sovětská armáda a byla po tři dny likvidována v lesích skrytými Němci. Zahrada je tedy i místem pietním. Dnes zde s oblibou táboří Čeští i zahraniční skauti. Zůstává i starý ovocný sad se vzácnými starými odrůdami, které se těší odolnosti vůči častým chorobám.

Plánování se účastnili zástupci SEV Kaprálův mlýn a ekoškolky Dobroděj. Nejprve byl stav pozemků detailně zhodnocen, následně byly představovány a konfrontovány nejrůznější plány do budoucna. Ne ale architektkami, ale uživateli pozemků. Architektky v této fázi fungují jako mediátorky, moderátorky či facilitátorky. Společným přemýšlením a hledáním, které bylo ne vždy jednoduché, došlo k vytvoření plánu, který není jen předložen, ale je spoluvytvořen všemi zúčastněnými. Teprve konkrétní plány, které jsou výsledkem větší či menší shody Hana Syrová  technicky zpracuje.

Plánování připravila a projekt vede Hana Syrová, studentka zahradní architektury za účasti Ing. Daniely Vítovské z Ústavu plánování krajiny z lednické Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.